Home > MINDA MUJAHID > APA YANG DILAKUKAN OLEH ORANG INI?

APA YANG DILAKUKAN OLEH ORANG INI?


Diri, Jiwa, Idea, Harta Benda  seorang pemuda sangat diperlukan bagi gerakan Islam Masa Kini

Ketika asyik  penulis bersama adik-adik usrah Jiilul Tahrir berusrah dalam Maqam Arba`in, usrah yang membincangkan berkenaan arkanul Bai`ah iaitu faham, iklas, dan amal. Ada satu perkara yang menarik perhatian penulis, iaitu kelibat seorang pemuda Arab yang menunaikan solat sunat. Tidak tahu solat sunat apa yang dia tunaikan. Sepanjang pemerhatian penulis kepada si dia, ada beberapa perkara yang menakjubkan penulis dan dengannya penulis mendapat beberapa pengajaran dalam memahami dengan lebih praktikal dalam rukun faham, iklas dan amal.

Perkara-perkara yang menakjubkan penulis:

 • Pemuda ini melaksanakan solat sunat sebanyak 80 rakaat,
 • Sebanyak 40 mihrab di gunakan untuk menunaikan solat sunat tersebut
 • Selama 20 minit lebih kurang masa yang digunaka untuk menunaikan solat sunat
 • Hanya berpakaian jens hitam dan berkemeja putih berlengan panjang
 • Dari 6 orang pemuda yang menyertai rombongan bersama pemuda ini, hanya di seorang sahaja yang menunaikan solat sunat

Beberapa persoalan yang timbul dalam minda penulis selepas melihat perbuatan pemuda ini:

 • Kehebatan seorang manusia yang yang bergelar pemuda dalam melaksanakan solat sunat sebanyak ini di era pemuda-pemudi dihidangkan dengan kenikmatan dan kelazatan duniawi.
 • Adakah solat sunat ini iaitu solat sunat sebanyak 40 rakaat dalam 40 mihrab yang berbeza mempunyai dalil yang mengharuskan dan menyuruh kita melakukannya?
 • Adakah untuk memgambil berkat dari tempat tersebut, kita perlu melaksanakan perkara sunat sampai macm itu sekali?
 • Dari raut wajah setiap kawan-kawan pemuda ini, penulis melihat ketidaksenangan dan ketidakpuasan hati kepada tingkah laku dan perbuatan pemuda ini. Adakah mereka menyenai perbuatan pemuda ini?
 • Adakah perkara fardhu dan wajib bagi penuda ini sudah ia tunaikan? Sebagai contah belajar soal hokum hakam agama dll
 • Apakah pemuda ini tidak menyedari bahawa tenaga, akal dan tubuh badannya menjadi asset utama kepada masyarakat untuk mengubah mereka dan menyuruh mereka melakuka amar maaruf nahi munkar   

Beberapa perkara yang diperolehi dari pemerhatian penulis kepada pemuda ini:

 1. Tidak memahami fiqh aulawiyyat dan fiqh waqi: sebagai contoh kita cuba lihat suasana muda-mudi Arab di Syria, jadi orang yang seperti ini diperlukan untuk menyelamat masyarakat.
 2. Tidak meletakan rukun baiah yang pertama iaitu al-fahmu dalam kehidupan seharian, sedang amal itu adalah rukun baiah yang ketiga. Al-fahmu itu penting dalam melaksanakan apa-apa tindakan.
 3. Masih belum faqih dalam soal amal ibadah, tidak dapat membezakan antara amal yang berada diperingkat wajib, sunat, harus, makru,h dan haram. Maka oleh itulah..
 4. Pemuda ini melakukan perkara bida`ah dalam amal ibadah terutamanya ibadah sunat (penulis tidaklah faqih sangat, tapi mampu membezakan antara hak dan batil, kerana yang hak itu ada dalilnya begitu juga batil pun ada dalilnya).
 5. Tidak tahu menghormati teman-temannya yang musafir dan ziarah bersamanya. Cuba bayangkan kita adalah seorang pelancong yang datang dari Malaysia, ada 20 orang bersama kita, tiba-tiba sampai di Maqam Arba`in kita solat 40 rakaat pada 40 mihrab yang ada. Apa perasaan orang yang bersama kita dalam rombongan itu? Sedang masih banyak lagi tempat yang ingin kita ziarah dan pergi. Fikir 5 minit dan cuba jawab.

Oleh itu, apa yang penulis mahu sampaikan di sini adalah kita perlu melihat semula rukun bai`ah yang telah termaktub dalam Risalah ta`alim. Murabbi agung sudah menyediakan panduan dan ketetapan kepada kita bagi umat akhir zaman ini untuk melihat semula amal dan tindakan kita dalam menempuh liku-liku kehidupan in.

Faham-Ikhlas-Amal-Jihad-tadhiyah-Taat-Tsabat-Tajarrud-ukhuwwah-Tsiqah

P/s: Insyaaalh, untuk posting akan datang penulis akan cuba untuk membincangkan Arkanul Bai`ah ini dengan lebih mendalam dan mengikut realiti.

Categories: MINDA MUJAHID
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: